συμβουλές ασφάλειας σπιτιού

Το καλοκαίρι έφτασε και προφανώς ήδη σχεδιάζετε τις διακοπές σας σας. Πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε πού θέλετε να πάτε, με ποιο τρόπο να ταξιδέψετε και τι να συσκευάσετε, η προετοιμασία του σπιτιού σας με wifi κάμερες και άλλες λύσεις ασφαλείας θα πρέπει να είναι το πρώτο σας βήμα. 4 στους 5 διαρρήκτες εμφανίζονται όταν ένα σπίτι είναι άδειο – ειδικά το καλοκαίρι όταν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος καταγράφονται ως οι μήνες με τις περισσότερες παραβιάσεις κατοικιών.

Για να προετοιμαστείτε για το καλοκαιρινό σας ταξίδι, αναφέρουμε παρακάτω τις πιο χρήσιμες και αποτελεσματικές συμβουλές για την ασφάλεια στο σπίτι σας ενώ βρίσκεστε σε διακοπές. Κύριο μέλημα είναι να προετοιμάσετε το σπίτι σας με τρόπο τέτοιο που δεν θα φαίνεται άδειο.

Αποφύγετε τα Posts στα Social Media που να περιέχουν οποιαδήποτε λεπτομέρεια από τις διακοπές σας

Γνωρίζουμε ότι είναι δελεαστικό να θέλετε να μοιράζεστε με τους φίλους σας την καλοκαιρινή σας απόδραση και να δημοσιεύετε φωτογραφίες στο διαδίκτυο, αλλά δυστυχώς, αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 65% των διαρρηκτών γνωρίζουν κατά κάποιον τρόπο τα θύματα του σπιτιού που κλέβουν. Είτε είναι φίλοι σας στο Facebook, είτε followers στο Instagram, δημοσιεύοντας ότι βρίσκεστε σε διακοπές, γνωρίζουν ότι το σπίτι σας είναι κενό. Αποφύγετε να δημοσιεύσετε την τοποθεσία σας, το δρομολόγιο του ταξιδιού σας και το πότε φεύγετε, καθώς οι διαρρήκτες χρησιμοποιούν αυτούς τους ιστότοπους για να δουν εάν είναι “ασφαλές” να εισέλθουν σε ένα σπίτι.

Αλληλογραφία στο γραμματοκιβώτιο κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών

Όταν οι διαρρήκτες ψάχνουν για ένα σπίτι που είναι κενό, παρατηρούν εάν υπάρχει αρκετό ταχυδρομείο στο γραμματοκιβώτιο. Οι σωροί αλληλογραφίας αποτελούν σημαία για ένα άδειο σπίτι. Ζητήστε από ένα γείτονα μία φορά την ημέρα να ελέγχει και να παραλαμβάνει τυχόν φακέλους και να τα κρατήσει στο σπίτι του μέχρι να επιστρέψετε.

Κάντε το σπίτι σας να φαίνεται κατοικημένο

Το να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται κατοικημένο αποτελεί βασικό στοιχείο για να το διατηρείτε ασφαλές. Ζητήστε από τον γείτονά σας (αν είναι εφικτό) να πηγαίνει καθημερινά στο σπίτι σας για να μετακινεί αντικείμενα στον κήπο ή την βεράντα ώστε αυτές οι αλλαγές να είναι ορατές σε κάποιον που βρίσκεται ενεργά κοντά στο σπίτι. Πιθανές τέτοιες μετακινήσει μπορεί να είναι:  αλλαγή της διάταξης των φυτών, διαφορετική τακτοποίηση κάποιων διακοσμητικών βράχων, μετακίνηση των καρεκλών γύρω από ένα τραπέζι με τρόπο που να φαίνεται ότι κάποιοι έκατσαν πρόσφατα.

Οι έξυπνοι λαμπτήρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φαίνεται ότι κάποιος είναι σπίτι όταν βρίσκεστε σε απόσταση χιλιομέτρων. Ο φωτισμός μπορεί να προγραμματιστεί μέσω μιας έξυπνης οικιακής εφαρμογής στο τηλέφωνό σας για ενεργοποίηση και απενεργοποίηση σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή – ή χειροκίνητα για να φαίνεται απρόσκοπτη και τυχαία. Όταν χρησιμοποιείτε έξυπνο οικιακό φωτισμό στις διακοπές, προσπαθήστε να ανάψετε και να σβήσετε τα φώτα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας τουλάχιστον 3 έως 4 φορές για περίπου 1 ώρα κάθε διάστημα.

Εγκατάσταση καμερών ασφαλείας CCTV

Η ασύρματη εξωτερική κάμερα και η θυροτηλεόραση είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς και να έχετε ένα επιπλέον μάτι στο σπίτι σας 24/7. Οι κάμερες ασφαλείας για το σπίτι σας έχουν γίνει πιο καινοτόμες τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντάς σας να βλέπετε τις κάμερές σας στο τηλέφωνό σας, οπουδήποτε και αν βρίσκεστε. Οι περισσότερες κάμερες ενσωματώνουν εντοπισμό κίνησης και μπορούν να σας στείλουν μια άμεση ειδοποίηση κάθε φορά που εντοπίζεται κίνηση, επιτρέποντάς σας να παραμείνετε συνδεδεμένοι ζωντανά από το σημείο των διακοπών σας.

Αποσύνδεση συσκευών

Οποιαδήποτε μεγάλα ηλεκτρονικά είδη όπως η τηλεόρασή σας, οι υπολογιστές και τα αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας που περιλαμβάνουν καλωδίωση θα πρέπει να αποσυνδεθούν πριν από την αναχώρηση. Εάν έχετε πρίζες με πολλά καλώδια μαζί, αυτό είναι πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς στο σπίτι σας. Εάν βρίσκεστε σε διακοπές, δεν μπορείτε να παρακολουθείτε τα ηλεκτρονικά σας – γεγονός το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο.

Κλειδώστε όλα τα αντικείμενα αξίας και διασφαλίστε ότι δεν είναι ορατά από τα παράθυρα

Σημαντικά τιμαλφή όπως ακριβά ηλεκτρονικά είδη, έξυπνα είδη σπιτιού, κοσμήματα κ.λπ. πρέπει να αποθηκεύονται σε ασφαλή περιοχή όταν είστε μακριά. Τα αντικείμενα που παραμένουν ορατά από τα παράθυρά σας είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και ευάλωτα σε οποιονδήποτε κοιτάζει μέσα από τα παράθυρά σας. Αφαιρέστε όλα αυτά τα αντικείμενα από το παράθυρό σας και αποθηκεύστε τα σε ένα συρτάρι ή ντουλάπα.

Ελέγξτε τα παράθυρα, τις πόρτες του γκαράζ, τις πλαϊνές πόρτες.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλειδώσει πριν φύγετε! Ενώ ετοιμάζεστε να φύγετε, περάστε από κάθε παράθυρο και πόρτα για να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά κλειδωμένα, ακόμη και αν έχετε καθυστερήσει να αναχωρήσετε. Εάν έχετε έξυπνες κλειδαριές στο σπίτι σας, να τις ελέγχετε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι κλειδωμένες και ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές.

Όταν τοποθετείτε κάμερες γύρω από το σπίτι σας, τοποθετήστε ασύρματες κάμερες ασφαλείας κοντά σε παράθυρα και πόρτες υψηλής κυκλοφορίας. Μπορείτε να τις παρακολουθείτε όταν είστε μακριά και να ειδοποιηθείτε για τυχόν ανίχνευση κίνησης.

Καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη μητέρα φύση. Εάν πηγαίνετε για μακρόχρονες διακοπές, το υπερβολικό γρασίδι θα αποτελεί σημάδι για οποιονδήποτε επιτήδειο ότι το σπίτι είναι κενό.

Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από ένα κηπουρό να κόψει το γκαζόν σας στο μεσοδιάστημα. Εάν θα λείψετε για μικρό χρονικό διάστημα, κόψτε το γκαζόν σας και ποτίστε τα φυτά αμέσως πριν φύγετε, ώστε το γρασίδι να μη μεγαλώσει πολύ και τα φυτά να φαίνονται καλά διατηρημένα.

Μια σημαντική συμβουλή για την ασφάλεια στο σπίτι είναι να καθαρίζετε συχνά έξω από το σπίτι σας. Αφαιρέστε τα παιδικά παιχνίδια, καθαρίστε γύρω από τα φυτά και συγκεντρώστε τα φύλλα όποτε μπορείτε. Αν δεν φροντίζετε συχνά την κατάσταση του χώρου, περνάτε ένα μήνυμα ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν ενδιαφέρεται για την περιουσία του και πιθανότατα δεν έχει μέτρα ασφαλείας για να διατηρήσει την κατοικία ασφαλή.