5g-in-security

Το 5G (πέμπτη γενιά ασύρματης κυψελοειδούς τεχνολογίας), το δίκτυο του μέλλοντος, είναι έτοιμο να κατακλύσει τον κόσμο με τις απίστευτες δυνατότητές του. Το 5G ήρθε για να επαναπροσδιορίσει την τεχνολογία που θα ξεκλειδώσει τις πραγματικές δυνατότητες των ραδιο-δικτύων.

Ενώ πολλοί λάτρεις της τεχνολογίας έχουν αγκαλιάσει τις ευκαιρίες που υπόσχεται να φέρει το 5G, πολλοί ειδικοί ανησυχούν για τις ενισχυμένες απειλές που μπορεί να επιφέρει στην ασφάλεια. Όλοι οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας εργάζονται σκληρά για να προβλέψουν ποιο θα είναι το μέλλον της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της φυσικής ασφάλειας στην εποχή του 5G.

«Η ταχύτητα είναι σημαντική, αλλά η ταχύτητα χωρίς μια καλή και στοχευμένη λύση μπορεί να είναι καταστροφική». — Arleigh Burke – (Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ)

Με αυξημένη ταχύτητα επικοινωνίας και καλύτερη διασυνδεσιμότητα έρχεται η αυξημένη απειλή χειραγώγησης και πιθανών παραβιάσεων. Σαφώς, αυτό το δίλημμα ενισχύει και πάλι την ανάγκη για σύγκλιση της φυσικής ασφάλειας με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Θα σπάσει το 5G τα εμπόδια και θα γεφυρώσει τα κενά μεταξύ φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας; Ο χρόνος θα δείξει.

Προφανώς, αυτή η συζήτηση είναι ατέρμονη και η κατανόηση του θέματος απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο τεχνικής γνώσης. Παραθέτουμε μια σύντομη και απλουστευμένη, αλλά διορατική άποψη για τις δυνατότητες του 5G, τις σχετικές απειλές και τις αλλαγές που θα επιφέρει στον κλάδο της ασφάλειας.

Τι είναι η τεχνολογία 5G;

Πριν εξερευνήσετε τις δυνατότητες και τις σχετικές απειλές του 5G, αξίζει να κατανοήσετε τι σημαίνει στην πραγματικότητα ο όρος. Το 5G είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια ομάδα πρωτοκόλλων και τεχνολογιών που στοχεύουν στην παροχή ενός σημαντικά ταχύτερου ασύρματου διαδικτύου από το 4G, με περίπου 20 φορές την ταχύτητα και 120 φορές λιγότερες καθυστερήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη της υποδομής IoT και των εφαρμογών υψηλού εύρους ζώνης (υψηλών ταχυτήτων).

Σαφώς, αυτή η τεχνολογία θα επιτύχει ότι ήταν αδύνατο στο παρελθόν. Κάθε κλάδος, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης, της ασφάλειας, των μεταφορών, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας και πολλών άλλων, θα ωφεληθεί. Αν και θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να αποκαλυφθεί το πλήρες δυναμικό της τεχνολογίας, η αρχική της κυκλοφορία έχει ήδη επιταχυνθεί.

Το Κατάρ ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε το πρώτο εμπορικό δίκτυο 5G. Ωστόσο, πολλές χώρες έσπευσαν αρκετά γρήγορα να εγκαταλείψουν τους δισταγμούς τους και ακολούθησαν τα ίχνη του Κατάρ, ενώ αγκάλιασαν ολόψυχα τις συνοδευτικές προκλήσεις της υπερταχείας τεχνολογίας.

Ποιες είναι οι σχετικές απειλές;

Το 5G στοχεύει να συνδέσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων, συσκευών, μηχανών και οτιδήποτε άλλο, με καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο. Ως εκ τούτου, ο χρόνος για τη μετάδοση δεδομένων θα μειωθεί πάρα πολύ. Το 5G επιτρέπει ταχύτητες δικτύου που είναι ίσες, αν όχι καλύτερες από, συνδέσεις οπτικών ινών.

Ωστόσο, αυτά τα αυξημένα οφέλη φέρνουν μαζί τους αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια. Ενώ οι βιομηχανίες είναι ενθουσιασμένες που εκμεταλλεύονται την αυξημένη ταχύτητα, το ίδιο φαίνεται να σκέφτονται και οι δράστες. Ομοίως, το σημαντικό χάσμα μεταξύ του 5G και των προηγούμενων τεχνολογιών του εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την εύκολη προσαρμοστικότητά του.

Αναμφισβήτητα, ο χειρισμός των ανησυχιών για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια και μετά τη μετάβαση από την προηγούμενη τεχνολογία στο 5G απαιτεί τη μέγιστη επιμέλεια και τη δέουσα προσοχή. Ως εκ τούτου, ένας αξιόπιστος πάροχος υπηρεσιών ασφαλείας θα πρέπει να παρεμβαίνει κατά το χειρισμό αυτού του είδους των λειτουργιών και μεταβάσεων.

Μερικές από τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι βιομηχανίες περιλαμβάνουν:

–          Μεγαλύτερες απώλειες δεδομένων κατά τις παραβιάσεις

Καθώς περισσότερα δεδομένα θα μεταφερθούν σε μια μονάδα χρόνου από ό,τι πριν, η απώλεια που προκύπτει σε περίπτωση παραβίασης είναι αδιανόητη. Η ελκυστική ταχύτητα του 5G και η μειωμένη καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες.

–          Υπερφορτώσεις άρνησης υπηρεσίας

Ομοίως, με το 5G, οι «επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας» θα είναι πιο επιζήμιες. Δυστυχώς, η εκπληκτική ταχύτητα του 5G είναι αυτή που θα ανοίξει το δρόμο για αυξημένες επιθέσεις DoS (Denial-of-Service).

–          Ενισχυμένες συνέπειες ανθρώπινων σφαλμάτων

Tα λάθη θα γίνουν πιο αδυσώπητα στην εποχή του 5G. Οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων είναι συχνά αμελείς και εισάγουν κατά λάθος κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές εργασίας τους λόγω μη προστατευμένων λήψεων. Εάν η ίδιες ενέργειες συνεχιστούν και στη σφαίρα του 5G, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι πολύ δελεαστικά.

Πού βρίσκεται ο κλάδος της ασφάλειας;

Χάρη στην αυξημένη χωρητικότητά του, η οποία είναι κατά 1000 περισσότερο από 4g και με χρόνο αντίδρασης μόλις ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, οι προκύπτουσες αλλαγές στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) θα είναι εκπληκτικές. Παραδόξως, οι λύσεις στα παραπάνω προβλήματα βρίσκονται στην ίδια την τεχνολογία.

Τα καλά νέα είναι ότι το 5G θα παρέχει τις ακόλουθες βελτιώσεις στην ασφάλεια:

  • Βελτιωμένο ποσοστό απόκρισης σε προβλήματα λόγω της αυξημένης ταχύτητας και της μειωμένης καθυστέρησης.
  • Θα είναι επίσης διαθέσιμη η αδιάλειπτη ζωντανή παρακολούθηση βίντεο σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στους επαγγελματίες ασφαλείας να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Τα ιδιωτικά δίκτυα 5G θα ενισχύσουν περαιτέρω την αξιοπιστία.

 

Σχετικά με τη UNITED SECURITY

Από βιντεοπαρακολούθηση έως ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οποιουδήποτε είδους φύλαξη ή άλλη υπηρεσία, η UNITED SECURITY προσφέρει απαράμιλλες λύσεις ασφάλειας σε όλο το εύρος των βιομηχανιών. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.