διαχείριση οικιακού κινδύνου

Η ασφάλεια στο σπίτι πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα για κάθε ιδιοκτήτη ή ένοικο. Όλοι θέλουν και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στο σπίτι τους, οπότε είναι σημαντικό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ακόμα κι αν ζείτε σε ένα ασφαλές σημείο της πόλης, το σπίτι σας μπορεί να αποτελέσει στόχο διάρρηξης ή εισβολής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι πρέπει να λάβουν ορισμένες προφυλάξεις και να κάνουν τα σπίτια τους όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.

Εδώ μπορείτε να μάθετε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους, καθώς και να διαβάσετε μερικές συμβουλές για τη διαχείρισή τους. Κάντε το σπίτι σας λιγότερο ελκυστικό στόχο για διάρρηξη, δυσκολέψτε τους επίδοξους εισβολείς και εγκαταστήστε ένα σύστημα ασφαλείας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, οπότε ας δούμε τι και πώς.

Γνωρίστε τους γείτονές σας

Ας ξεκινήσουμε με μερικά απλά και προφανή πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το σπίτι σας. Πρώτα απ’ όλα, μπορεί να είναι πολύτιμο να γνωρίζετε ποιοι είναι οι γείτονές σας και να διατηρείτε καλή σχέση μαζί τους. Θα υπάρχει πάντα ένας γείτονας στο σπίτι ενώ βρίσκεστε στη δουλειά, ή μακριά για οποιονδήποτε άλλο λόγο και οι πιθανότητες είναι ότι θα παρατηρήσουν εάν κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, εάν κάποιοι άγνωστοι κατασκοπεύουν το σπίτι σας ή προσπαθούν να το διαρρήξουν. Οι γείτονες μπορούν να καλέσουν εσάς ή την αστυνομία και να αναφέρουν το γεγονός εγκαίρως.

Εάν έχετε καλές σχέσεις μαζί τους, μπορείτε ακόμη και να τους ζητήσετε να ελέγχουν το σπίτι σας όταν δεν είστε σπίτι. Το σύνηθες αντάλλαγμα είναι να κάνετε το ίδιο για εκείνους.

Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας

Μπορεί να φαίνεται πολύ απλό ή προφανές, αλλά πρέπει να αναφερθεί. Κλειδώνετε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρά σας και πάντοτε να τα ελέγχετε όταν φεύγετε από το σπίτι.

Πολλοί άνθρωποι, μερικές φορές ξεχνούν να το κάνουν και αυτό καθιστά τα πράγματα πολύ εύκολα για τους πιθανούς εισβολείς. Κλειδώστε τις πόρτες και τα παράθυρα είτε είστε στο σπίτι, είτε μακριά, καθώς και όταν μπαίνετε ή βγαίνετε, ή πριν πάτε για ύπνο.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι τα πλαίσια και οι μεντεσέδες στις πόρτες, εάν είναι αρκετά ισχυρά και σταθερά. Ελέγξτε για τυχόν ευπάθειες ή ζημιές στις πόρτες, καθώς και για διάφορες εγκοπές μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η παραβίαση.

Ποτέ μην αφήνετε το κλειδί σας κρυμμένο κάπου έξω από το σπίτι σας. Οι κρυψώνες είναι συνήθως προφανείς και οι πιθανότητες είναι ότι οι διαρρήκτες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να το εντοπίσουν.

Όσον αφορά τα παράθυρα, μπορείτε να τα κλειδώσετε και η καλύτερη λύση είναι τα κουφώματα που λειτουργούν με κλειδί.

Ασφαλίστε επίσης το ίδιο το τζάμι του παραθύρου, ειδικά εκείνο κοντά σε πόρτα όπου οι διαρρήκτες θα μπορούσαν να το σπάσουν και να φτάσουν στην κλειδαριά. Χρησιμοποιήστε σκληρό και άθραυστο γυαλί ασφαλείας για να το κάνετε πιο ανθεκτικό.

Μειώστε τα πιθανά σημεία απόκρυψης

Εάν έχετε πολλούς θάμνους ή δέντρα είναι πιο εύκολο για κάποιον να ξεγλιστρήσει και να κρυφτεί γύρω από το σπίτι. Καθαρίστε το τοπίο όσο μπορείτε, κλαδέψτε τα φυτά σας και αποκτήστε μια ωραία καθαρή θέα της περιοχής γύρω από το σπίτι σας.

Εγκαταστήστε εξωτερικό φωτισμό

Η εγκατάσταση ενός εξωτερικού συστήματος φωτισμού θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ασφαλείς τη νύχτα. Η καλύτερη λύση είναι να έχετε φώτα κίνησης που θα ανάβουν όταν κάποιος κινείται γύρω από το σπίτι σας, προειδοποιώντας σας για πιθανούς κινδύνους. Οι διαρρήκτες είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν με τα σχέδιά τους, εάν τα φώτα ανάβουν και γίνονται πιο εύκολα ορατοί.

Εγκαταστήστε ένα σύστημα ασφαλείας

Τέλος, ένα κατάλληλο σύστημα ασφαλείας παρέχει πολύ καλή προστασία και κάθε σπίτι πρέπει να έχει ένα. Αξιολογήστε το σπίτι και τις ανάγκες σας όσον αφορά την ασφάλεια, καθώς και την περιοχή ή τη γειτονιά στην οποία ζείτε και αποφασίστε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Όσο περισσότερες δυνατότητες διαθέτει το σύστημά σας, τόσο πιο ασφαλείς θα νιώσετε. Μπορείτε να επιλέξετε συναγερμούς στις πόρτες και τα παράθυρά σας, οι οποίοι θα ενεργοποιηθούν όταν εντοπιστεί διακοπή λειτουργίας. Ο συναγερμός μπορεί να τρομάξει τους διαρρήκτες, ή μπορεί να σας δώσει χρόνο να καλέσετε την αστυνομία εάν βρίσκεστε στο σπίτι, ή εφόσον λείπετε, να ανησυχήσει τους γείτονες ώστε να καλέσουν την αστυνομία εκείνοι.

Μια άλλη επιλογή είναι ένα ελεγχόμενο σύστημα. Με αυτό το σύστημα, υπάρχει ένα απομακρυσμένο κέντρο παρακολούθησης που επικοινωνεί μαζί σας όταν σβήσει ο συναγερμός για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει. Εάν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας, θα καλέσουν την αστυνομία ή εάν σας μιλήσουν και υποψιαστούν ότι βρίσκεστε σε κάποιο είδος κινδύνου θα καλέσουν άμεσα την αστυνομία.

Υπάρχουν περισσότερες επιλογές, μερικές απλούστερες, μερικές πιο περίπλοκες και εξελιγμένες, αλλά το ποια θα επιλέξετε εξαρτάται από εσάς και τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Επανδρωμένη φύλαξη

Οι security guards είναι μια ανθρώπινη παρουσία που προσθέτει μια σημαντική επιπλοκή στα σχέδια των επίδοξων διαρρηκτών. Σε αντίθεση με τον οικιακό εξοπλισμό ασφαλείας που είναι κάποιες φορές προβλέψιμος, οι security guards μπορούν να αλλάξουν τις διαδρομές και τις ρουτίνες τους προκειμένου να μην μπορούν οι διαρρήκτες να προβλέψουν πού θα βρίσκονται σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Οι security guards με τη στολή φαίνονται πολλές φορές ως αστυνομικοί από απόσταση, γεγονός που αυξάνει την ικανότητά τους να ενεργούν αποτρεπτικά.

Οι επαρκώς εκπαιδευμένοι security guards αναγνωρίζουν πιθανούς κινδύνους ασφαλείας, επιτρέποντας  την αντιμετώπισή τους προτού μπορέσουν να εξελιχθούν. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να ακινητοποιήσουν όποιον παραβιάζει την περιουσία σας, καλώντας στη συνέχεια την αστυνομία για να προβεί στη σύλληψή του.

Οι security guards βοηθούν επίσης στο να διασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός ασφαλείας σας παραμένει σε κατάσταση λειτουργίας και αναφέρουν οτιδήποτε δεν λειτουργεί σωστά, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες επιδιόρθωσης.