αντιτρομοκρατική προστασία

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν αποτελεσματικά και αξιόπιστα μέτρα ασφαλείας. Για να το επιτύχετε αυτό, πρέπει να λάβετε υπόψη κάποιες αξιόπιστες και κατάλληλα ανταποκρινόμενες διατάξεις για την επιχείρησή σας.

Με όλα τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στις μέρες μας, όσοι έχετε κτίρια, επιχειρήσεις και προσωπικό για να προστατεύσετε, αναμφίβολα θα θέλετε να ενισχύσετε τις υπάρχουσες διατάξεις και ενέργειες γύρω από την ασφάλεια.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;

Οι τόσες πολλές θηριωδίες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, μας υπενθυμίζουν συνεχώς την καταστροφική επίδραση που μπορεί να έχει η τρομοκρατία σε κοινότητες, επιχειρήσεις και οικονομίες.

Υπό το φως των επιθέσεων αυτών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότερες εταιρείες επιδιώκουν να προστατευθούν από την οικονομική και συναισθηματική ζημία που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει μια τρομοκρατική επίθεση.

6 συμβουλές για την προστασία της επιχείρησής σας

Προκειμένου να παρέχετε την καλύτερη δυνατή πιθανότητα προστασίας των υπαλλήλων και των πελατών σας, έχουμε συντάξει μια λίστα με συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να διατηρήσετε την επιχείρησή σας ασφαλή.

Συμβουλή 1: Ποια μέτρα ισχύουν αυτήν τη στιγμή;

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι να αποτιμήσετε τα μέτρα που έχετε ήδη εφαρμόσει. Είναι σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις σε στελέχη και προσωπικό προτού προχωρήσετε σε δραστικές αλλαγές. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε πιθανές αδυναμίες στην επιχείρησή σας. Είναι ασφαλείς; Είναι όλα τα σημεία πρόσβασης ασφαλή, κλειδωμένα και ελεγχόμενα; Ποια προϊόντα και υπηρεσίες ασφαλείας έχετε στη διάθεσή σας; Χρειάζονται ενημέρωση ή επανεκτίμηση;

Συμβουλή 2: Προσδιορισμός πιθανών απειλών

Μόλις προσδιορίσετε τα τρέχοντα μέτρα ασφαλείας σας, θα πρέπει να προσδιορίσετε και τις πιθανές απειλές σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το ολοκληρώσετε είναι μέσω μελέτης εκτίμησης κινδύνου από επαγγελματίες του κλάδου.

Η αντιτρομοκρατική εκτίμηση κινδύνου χωρίζεται σε δύο μέρη:

  1. Εξασφαλίστε τις πιθανές απειλές.
  • Προσδιορίστε ποια στοιχεία της επιχείρησής σας επηρεάζονται περισσότερο.
  • Είναι πιθανό η επιχείρησή σας να αντιμετωπίσει τρομοκρατική επίθεση;
  • Βρίσκεστε σε μια τοποθεσία υψηλού κινδύνου, δηλαδή στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης;
  1. Προσδιορίστε τις ευπάθειες.
  • Το προσωπικό, οι επισκέπτες, οι πελάτες, οι προμηθευτές σας.
  • Οι εγκαταστάσεις σας, τα περιεχόμενά τους, ο εξοπλισμός σας.
  • Οι πληροφορίες σας, τόσο ηλεκτρονικά όσο και έντυπα.
  • Οι διεργασίες σας, οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι κρίσιμες διαδικασίες.

Συμβουλή 3: Μίσθωση επαγγελματικών υπηρεσιών ασφάλειας

Ανάλογα με την εγκατάσταση, υπάρχει μια σειρά φυσικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας που μπορούν να λειτουργήσουν για την προστασία της ζωής, των επιχειρήσεων και των κτιρίων από τρομοκρατικές επιθέσεις. Επανδρωμένη φύλαξη, ηλεκτρονικές κλειδαριές, συστήματα ελέγχου πρόσβασης, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, σαρωτές σώματος και CCTV.

Συμβουλή 4: Πρόβα και προετοιμασία

Δεν έχει νόημα να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό καθεστώς ασφάλειας εάν οι υπάλληλοί σας δεν καταλαβαίνουν γιατί η ασφάλεια είναι σημαντική. Φροντίστε να κάνετε ασκήσεις εικονικών περιστατικών και εφαρμογής πρακτικών ασφαλείας, προκειμένου να είναι άπαντες σε ετοιμότητα σε περίπτωση που το χειρότερο συμβεί. Η ασφάλεια θα πρέπει να θεωρείται μέρος της ευθύνης όλων.

Συμβουλή 5: Ελέγξτε τα μέτρα ασφαλείας σας

Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα μέτρα ασφαλείας σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως λειτουργικά και ενημερωμένα. Να είστε έτοιμοι να τα τροποποιήσετε ανάλογα με οποιεσδήποτε αλλαγές, όπως προγραμματισμένες οικοδομικές εργασίες, αλλαγές προσωπικού, αναθεωρημένα ζητήματα υγείας και ασφάλειας κ.λ.π..

Συμβουλή 6: Μείνετε σε διαρκή επαγρύπνηση

Διευκολύνετε τους ανθρώπους σας να αναφέρουν την όποια ασυνήθιστη δραστηριότητα. Η σημασία της επαγρύπνησης και της αναφοράς ανησυχιών είναι απαραίτητη.

Συμπέρασμα

Εάν όλες οι επιχειρήσεις βελτιώσουν την ασφάλειά τους, η δουλειά των τρομοκρατών μπορεί να γίνει πολύ πιο δύσκολη. Οι τρομοκράτες πρέπει να ελέγξουν την τοποθεσία που θέλουν να επιτεθούν. Αυτό ονομάζεται εχθρική αναγνώριση. Είναι πάντα προτιμότερο για μια επιχείρηση να απομακρύνει έναν πιθανό εισβολέα ή να τον εντοπίσει προτού προκαλέσει το οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό.