εργασία ως security guard

Είστε στην αγορά εργασίας για μια νέα καριέρα; Εάν σκέφτεστε έναν ρόλο που ξεχωρίζει από τα τετριμμένα πλαίσια πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσετε τη δουλειά του αξιωματικού ασφαλείας.

Η καριέρα ως αξιωματικός ασφαλείας είναι πλέον ένα επάγγελμα που έχει διεισδύσει για τα καλά στη σημερινή κουλτούρα. Οι Security Guards παίζουν ζωτικό ρόλο σε πολλές πτυχές της σημερινής επιχείρησης, από εργοτάξια μέχρι εμπορικά κέντρα, αλλά και σε οικίες ή πολυπληθείς εκδηλώσεις. Ας ρίξουμε λοιπόν τα φώτα στα στοιχεία που απαιτούνται για να διαπρέψετε στο ρόλο αυτό.

Επιλεξιμότητα και Άδεια Εργασίας

Πρώτα και κύρια, μια έγκυρη άδεια άσκησης επαγγέλματος security είναι η βασική προϋπόθεση για να εργαστείτε ως πιστοποιημένο προσωπικό ασφαλείας. Στην Ελλάδα για να είστε επιλέξιμοι για άδεια πρέπει να πληροίτε πέντε βασικές προϋποθέσεις: Να είστε 18 ετών και άνω, να επιτρέπεται να εργαστείτε στη χώρα, να έχετε καθαρό ποινικό μητρώο, να μην κάνετε χρήση ουσιών και να μην πάσχετε από οποιασδήποτε μορφής ψυχική νόσο.

Έχετε την άδεια – τώρα τι;

Σε έναν κόσμο όπου η προστασία των περιουσιακών στοιχείων είναι εξαιρετικά σημαντική, η αγορά για security guards είναι σίγουρα υγιής, με σταθερή και μεγάλη ζήτηση για επαγγελματίες με τη σωστή εκπαίδευση. Μετά την απόκτηση της άδειας security guard, οι ευθύνες μπορεί να διαφέρουν από τον ένα τύπο εργασίας στον άλλο. Ακολουθούν ορισμένες επιλογές που μπορεί να βρείτε συνήθως:

Φρουροί ασφαλείας: Ο πιο συνηθισμένος τύπος αξιωματικού ασφαλείας. Αυτά τα άτομα εργάζονται για ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας και έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετικές τοποθεσίες πελατών, όπως τράπεζες, επιχειρήσεις, εργοτάξια, εμπορικά κέντρα, καταστήματα, κτίρια κατοικιών, κ.α.
Φρουροί ελέγχου πλήθους: Συχνά προσλαμβάνονται για να διαχειρίζονται συμπεριφορές πλήθους σε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις και φεστιβάλ.
Σωματοφύλακας: Όπως απεικονίζεται σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ, το καθήκον ενός ιδιωτικού σωματοφύλακα είναι να προστατεύει ένα συγκεκριμένο άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων.
Φρουροί ασφαλείας αεροδρομίου: Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται για φρουρούς που έχουν ανατεθεί να παρέχουν ασφάλεια στους χώρους του αεροδρομίου, προστατεύοντας τους επιβάτες από απειλητικά γεγονότα.

Επιλογή αντικειμένου

Μία σημαντική παράμετρος για επιτυχημένη καριέρα στον κλάδο της ασφάλειας είναι το να βρείτε αυτό που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και στην προσωπικότητά σας.

Για παράδειγμα, εάν είστε το είδος του ατόμου που αισθάνεται έντονη την αίσθηση του καθήκοντος, του αρέσει να βοηθά και να προστατεύει τους άλλους και έχει καλό μάτι στη λεπτομέρεια, μπορείτε να βρίσκεστε στην είσοδο ενός κτιρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα αναλάβετε να ελέγξετε και να καλωσορίσετε όσους εισέρχονται.

Από την άλλη πλευρά, για όσους είστε εσωστρεφείς, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε μια νυχτερινή συναυλία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει περιπολία στην περιοχή που ελέγχετε και προστατεύετε από απειλές κατά της ιδιοκτησίας, όπως κλοπή και βανδαλισμός.

Η επιδίωξη καριέρας ως Security Guard έχει επίσης πλεονεκτήματα για τους φοιτητές, καθώς μπορεί να έχει ευέλικτο ωράριο που ταιριάζει στο πρόγραμμα σπουδών σας.

Οι δεξιότητες που θα χρειαστείτε για να επιβιώσετε

Μπορεί εν πρώτοις να φαίνεται ότι οποιοσδήποτε μπορεί να αναλάβει μια δουλειά στον κλάδο της ασφάλειας. Ωστόσο, αυτό απέχει αρκετά από την αλήθεια. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχία σε αυτόν τον τομέα τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Δεξιότητες επικοινωνίας. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες θέσεις εργασίας, η ανάγκη για άψογη επικοινωνία είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του κλάδου. Ο ρόλος σας θα είναι να ακολουθείτε το δεδομένο πρωτόκολλο και να επικοινωνείτε εντολές, κάτι που καθίσταται απαραίτητο όταν εργάζεστε με μεγάλο πλήθος και με ευρύ κοινό για να διασφαλίσετε την ακεραιότητά τους.
Γρήγορη σκέψη επί τόπου. Σε ορισμένα περιστατικά, η κοινή λογική και η γρήγορη σκέψη είναι επιτακτικά στοιχεία, προτού μια κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ικανότητα προσαρμογής. Το να είσαι security guard είναι κάτι περισσότερο από μια απλή περιπολία στο περιβάλλον σου. Θα χρειαστεί να είστε σε θέση να προσαρμοστείτε σε μια σειρά από διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις για να εκτελέσετε με επιτυχία τη δουλειά σας.
Δίψα για συνεχή επιμόρφωση. Καθώς η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς, οι security guards πρέπει να είναι άριστα εκπαιδευμένοι και γνώστες της νέας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της εξοικείωσης με πολλές συσκευές και συστήματα. Η συνεχής επαγγελματική κατάρτιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του κλάδου.

Ευκαιρίες καριέρας

Ο κλάδος της ασφάλειας μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα μεγάλο σκαλοπάτι σε πολλές ευκαιρίες στον τομέα του δικαίου, της ασφάλειας και της δημόσιας ασφάλειας. Με λίγα χρόνια εμπειρίας, ένας έμπειρος αναζητητής εργασίας μπορεί να επεκταθεί σε άλλες σταδιοδρομίες, όπως ιδιωτικός ερευνητής ή αστυνομικός.

Αν ψάχνετε για μια καριέρα στον κλάδο της ασφάλειας ή αναζητάτε μια νέα συναρπαστική αλλαγή καριέρας, επικοινωνήστε μαζί μας και βρείτε τη θέση που μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς.