συνηθισμένα ζητήματα επιχειρηματικής ασφάλειας

Η εταιρική ασφάλεια είναι άκρως σημαντική για την προστασία της περιουσίας και του προσωπικού σας. Αν θέλετε να μάθετε πώς να προστατεύετε την επιχείρησή σας από πιθανούς κινδύνους, π.χ. διαρρήξεις, βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Από την πολύ εύκολη πρόσβαση στους επαγγελματικούς χώρους μέχρι τα τιμαλφή που είναι ορατά και προσελκύουν την προσοχή των οπορτουνιστών.

Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις είναι πολύ εύκολη

Η διασφάλιση της προστασίας των χώρων σας είναι μια απλή πτυχή της επιχειρηματικής ασφάλειας, αλλά συχνά παραβλέπεται. Ένας καιροσκόπος διαρρήκτης θα έχει πολύ πιο εύκολο έργο εάν οι πόρτες, τα παράθυρα και άλλα σημεία πρόσβασης είναι ξεκλείδωτα και μη ασφαλισμένα. Για πρόσθετη ασφάλεια, εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε παντζούρια για παράθυρα, ατσάλινα μπουλόνια για πόρτες, καθώς και σε άλλες μεθόδους ασφαλείας που θα κάνουν τα σημεία πρόσβασης και εισόδου πιο στιβαρά και κατά συνέπεια ασφαλή. Αυτά θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για επίδοξους κλέφτες, καθώς θα δουν αμέσως ότι η επιχείρησή σας λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την ασφάλεια.

Τα πολύτιμα αγαθά είναι ορατά

Όσο μικρότεροι είναι οι χώροι σας και όσα περισσότερα τιμαλφή έχετε, τόσο πιο δύσκολη είναι η αποθήκευσή τους μακριά από το οπτικό σας πεδίο. Ωστόσο, όποτε είναι δυνατόν, είναι πάντα καλύτερο να κρατάτε τα τιμαλφή μακριά από το άμεσο βλέμμα ενός πιθανού κλέφτη. Κάνοντας αυτό, θα μειωθεί κατ΄απολύ η πιθανότητα επίθεσης από έναν ευκαιριακό κλέφτη, καθώς η ελπίδα ότι υπάρχουν πολύτιμα αντικείμενα στις εγκαταστάσεις αποτελέι πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτούς, από το να γνωρίζουν άμεσα ότι βρίσκονται εκεί.

Δίνοντας στους διαρρήκτες καλές κρυψώνες

Σκεφτείτε το εξής: αν ήσασταν διαρρήκτης και υπήρχαν δύο πανομοιότυπες επιχειρήσεις η μια δίπλα στην άλλη θα:

  • Επιτεθείτε στην επιχείρηση που φαίνεται σκοτεινή, όπου είναι πιθανό να μπορέσετε να εισέλθετε κρυφά χωρίς να σας δουν;
  • Ή θα επιτίθεστε στην επιχείρηση που φαίνεται καλά φωτισμένη και είναι καθαρά ορατή από το δρόμο;

Το πιο πιθανό είναι ότι θα διαλέγατε τη σκοτεινή επιχείρηση. Γιατί οι διαρρήκτες δεν θέλουν να φαίνονται.

H ίδια λογική θα πρέπει να εφαρμοστεί και στη δική σας επιχείρηση. Βεβαιωθείτε ότι το κτίριό σας είναι καλά φωτισμένο και τα δέντρα ή τα φυτά δεν επισκιάζουν το κτίριο.

Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να αποθαρρύνετε τους διαρρήκτες, ειδικά εάν η επιχείρησή σας βρίσκεται σε απομακρυσμένη τοποθεσία, είναι να εγκαταστήσετε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και αυτό να παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, ώστε να μην μπορεί κάποιος να εισέλθει απαρατήρητος.

Έχοντας αδύναμους κωδικούς πρόσβασης

Αν και μέχρι στιγμής έχουμε συζητήσει μόνο θέματα εταιρικής ασφάλειας που σχετίζονται με φυσικές διαρρήξεις, είναι σημαντικό να μην υποτιμάτε ποτέ την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης στην επιχείρησή σας, όπου ένας χάκερ μπορεί να κλέψει εμπιστευτικά δεδομένα και έγγραφα. Αυτό το είδος επίθεσης γίνεται όλο και πιο πιθανό καθώς η τεχνολογία γενικά γίνεται όλο και πιο προηγμένη.

Ένα απλό στην επίλυση, αλλά κοινό ζήτημα ασφάλειας σε πολλές επιχειρήσεις είναι το ζήτημα των αδύναμων κωδικών πρόσβασης. Οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης μπορεί να είναι οτιδήποτε, από κάτι εξαιρετικά απλό και γενικό, όπως «abc123» ή κάτι συγκεκριμένο, αλλά εύκολο να μαντέψει κανείς, όπως το επώνυμό σας ή την ημερομηνία γέννησής σας. Όταν επιλέγετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, αποφύγετε οτιδήποτε θα ήταν εύκολο να μαντέψετε και προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια σειρά από γράμματα (κεφαλαία και πεζά), αριθμούς και σύμβολα  – αυτό θα κάνει τους κωδικούς πρόσβασής σας πολύ πιο δύσκολο να προβλεφθούν και θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης.

Δυσαρεστημένοι Πρώην Υπάλληλοι

Είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις να μην υποτιμούν ποτέ έναν δυσαρεστημένο πρώην υπάλληλο. Πολλές επιχειρήσεις δεν καταργούν τα δικαιώματα πρόσβασης, δεν αλλάζουν κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς πόρτας, κ.λπ., όταν ένας υπάλληλος αποχωρεί από την εταιρεία. Από την άποψη της ασφάλειας, αυτό σας αφήνει αμέσως ευάλωτους σε μια ποικιλία επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής διάρρηξης καθώς και μιας κυβερνοεπίθεσης. Πιθανότατα θα γνωρίζουν την επιχείρησή σας από μέσα προς τα έξω και ιδιαίτερα εάν εργάζονταν στον τομέα της πληροφορικής, θα ξέρουν σχεδόν σίγουρα πώς και πού να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες και αρχεία. Για να αποφύγετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει εταιρικό πρωτόκολλο για την κατάργηση της πρόσβασης των πρώην εργαζομένων σε όλα τα συστήματα, καθώς και ότι έχουν αλλάξει τυχόν κοινοί κωδικοί πρόσβασης και φυσικοί κωδικοί εισόδου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διασφαλίσετε ότι η εταιρική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα στην επιχείρησή σας, αποφεύγοντας κοινά θέματα που αναφέρονται παραπάνω. Εάν θέλετε βοήθεια σχετικά με το πώς να κάνετε την επιχείρησή σας πιο ασφαλή, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα.