Ο αντίκτυπος του Covid-19 στη σύγχρονη τεχνολογική επανάσταση έχει εξεταστεί αρκετές φορές. Παρά το γεγονός ότι ο σημερινός βαθμός εμπορικής ψηφιοποίησης και εξάρτησης από την πληροφορική ήταν προκαθορισμένος και προβλεπόμενος πολύ πριν από το 2020, η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, αναγκάζοντας τον κόσμο να υιοθετήσει γρήγορα τις αλλαγές. Λένε ότι οι κερδισμένοι του αύριο είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που προσαρμόζονται γρήγορα και είναι σε θέση να προσαρμόσουν γρήγορα τις δραστηριότητές τους ανάλογα με τις ανάγκες της τρέχουσας περιόδου.

Ενώ οι εταιρείες που ήταν απρόθυμες να ψηφιοποιηθούν αντιμετώπισαν επώδυνες συνέπειες, αυτές με ισχυρά ένστικτα επιβίωσης έσπευσαν να υιοθετήσουν εναλλακτικές ψηφιακές και διαδικτυακές λύσεις για τις καθημερινές εργασίες τους. Μία από τις πιο σημαντικές και αξιέπαινες υιοθετήσεις ήταν η ταχεία αλλαγή από την παραδοσιακή υποδομή πληροφορικής στο cloud computing.

Παρόλα αυτά, το cloud computing,  παρά το γεγονός ότι είναι πολύ πιο ασφαλές από την παραδοσιακή υποδομή πληροφορικής, εισάγει ταυτόχρονα διαφορετικά είδη τρωτών σημείων.

Η ασφάλεια είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι μια εφάπαξ προσπάθεια όπως γίνεται αντιληπτή από πολλές επιχειρήσεις. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας και τα δεδομένα της είναι να παραμένετε ένα βήμα μπροστά από τις τελευταίες τάσεις.

Τι είναι το Cloud Computing;

Το cloud computing περιλαμβάνει τη χρήση ενός απομακρυσμένου δικτύου διακομιστών (host servers) που φιλοξενείται στο διαδίκτυο για αποθήκευση, διαχείριση, επεξεργασία και κοινή χρήση δεδομένων. Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα. Συμβατικά, άτομα και εταιρείες συνήθιζαν να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται δεδομένα μέσω των προσωπικών τους υπολογιστών ή των τοπικών διακομιστών τους. Στην περίπτωση των εταιρειών, τα δεδομένα αποθηκεύονταν παραδοσιακά σε τοπικούς διακομιστές, γεγονός που έθετε πολλούς περιορισμούς όσον αφορά τις γεωγραφικές επεκτάσεις. Ωστόσο, η εισαγωγή του cloud έσπασε όλα τα εμπόδια και έκανε τις επεκτάσεις ευκολότερες από ποτέ. Τη στιγμή που μιλάμε, το 92% των εταιρειών βασίζουν τις λειτουργίες τους στον τομέα της πληροφορικής στο cloud.

Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις συχνά θέτουν μοναδικές προκλήσεις ασφάλειας.

Κρίσιμες τάσεις ασφάλειας στο cloud

Σύμφωνα με το The International Data Corporation, σχεδόν κάθε εταιρεία που χρησιμοποιεί το cloud αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο μόνος τρόπος για να τα ξεπεράσετε είναι να παραμένετε ενήμεροι με τις τελευταίες τάσεις.

Αυτά είναι:

Το Cloud Computing θα συνεχίσει να αναπτύσσεται

Εάν πιστεύετε ότι αυτές οι απειλές για την ασφάλεια θα προκαλέσουν επανεξέταση στη χρήση των υπηρεσιών cloud, τότε κάνετε λάθος. Οι υπηρεσίες Cloud είναι εδώ για να μείνουν. Τελικά, ήταν λιγότερες οι απειλές για την ασφάλεια πριν από αυτή την τεχνολογία; Είναι πιο ασφαλείς οι παραδοσιακές δομές πληροφορικής; Προφανώς όχι.

Ως εκ τούτου, θα δείτε μια αύξηση στον αριθμό των εταιρειών που φιλοξενούν τις λειτουργίες πληροφορικής τους στο cloud.

Οι προσπάθειες παραβίασης στο σύννεφο θα αυξηθούν

Η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Ενώ κάποιοι προσπαθούν να επιτύχουν κέρδη μέσω ηθικών μέσων, άλλοι τείνουν να ξεχνούν τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού στις προσπάθειές τους.

Επομένως, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα επιχειρήσουν παραβιάσεις, αρκεί να βλέπουν δυνατότητες κέρδους στο cloud. Οι πάροχοι ασφάλειας προειδοποιούν συνεχώς κάθε εταιρεία να αναμένει τουλάχιστον μία μεγάλη ή μικρή παραβίαση δεδομένων το 2022. Επομένως, το πλάνο κυβερνο-ασφάλειας πρέπει να σχεδιαστεί με τη νοοτροπία του «όταν θα συμβεί» και όχι του «εάν συμβεί».

Οι εταιρείες σε πρώιμα μεταβατικά στάδια θα είναι οι πιο ευάλωτες

Ενώ η απειλή είναι εξίσου διάχυτη σε κάθε εταιρεία, οι εταιρείες στα πρώτα στάδια της μετανάστευσης (data migration) στο cloud διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παραβίασης δεδομένων. Εάν είστε νέοι στο cloud, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο βέλτιστος τρόπος για να προχωρήσετε θα ήταν να αναζητήσετε διαδικτυακές υπηρεσίες ασφαλείας από μια αξιόπιστη εταιρεία.

Η συγκέντρωση της ασφάλειας θα γίνει προτεραιότητα

Πολλές εταιρείες εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τη χρήση διαφορετικών παρόχων υπηρεσιών cloud και τις σχετικές προκλήσεις ασφαλείας. Προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες, οι ενοποιήσεις πλατφορμών και η συγκέντρωση της ασφάλειας θα αποτελέσει εκ νέου συζήτηση για το 2022.

Η ασφάλεια AI θα κυριαρχήσει

Τέλος, οι εταιρείες θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην ασφάλεια τεχνητής νοημοσύνης για να συμπληρώσουν όλες τις άλλες μεθόδους.

Σχετικά με τη UNITED SECURITY

Με αφοσιωμένους επαγγελματίες ασφαλείας, με χιλιάδες ώρες ακούραστης υπηρεσίας το μήνα και με ανυπολόγιστές ώρες εκπαίδευσης, ξεχωρίζουμε ως οι ένας από τους καλύτερους παρόχους ασφάλειας στην Ελλάδα. Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα και μάθετε περισσότερα για τη UNITED SECURITY και το ευρύ φάσμα των υπηρεσιών μας.