concert-security

Ενώ εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε με αβεβαιότητα και ανασφάλεια το 2021, τα καλά νέα είναι πως ο ρυθμός του εμβολιασμού ολοένα και αυξάνεται και σίγουρα ανυπομονούμε να επιστρέψουμε σιγά-σιγά στην κανονικότητα, αλλά και να απολαύσουμε την απαραίτητη κοινωνικοποίηση και διασκέδαση. Αυτό περιλαμβάνει και κάποιες πολιτιστικές, αθλητικές και εταιρικές εκδηλώσεις μαζικού ενδιαφέροντος.

Όποια και αν είναι η εκδήλωση που σχεδιάζετε, έχετε καθήκον να σιγουρέψετε την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Το κάθε διαφορετικό είδος εκδήλωσης παρουσιάζει κάποιες λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες, οι οποίες απαιτούν διαφορετικές διαδικασίες ασφαλείας. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Συναυλίες και Φεστιβάλ

Όλοι αγαπούν μια υπέροχη συναυλία. Όμως, οι συναυλίες και τα φεστιβάλ παρουσιάζουν μια ποικιλία κινδύνων. Με κάποιες χιλιάδες άτομα που παρευρίσκονται, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος προστριβών, ατυχημάτων από ρίψη αντικειμένων, ποδοπατήματος, επικίνδυνων συμπεριφορών, κατάρρευσης σταθερών δομών, κ.α.

Επιπλέον, η επιλογή του χώρου διεξαγωγής θα δημιουργήσει τους δικούς της κινδύνους – ειδικά εάν η εκδήλωσή σας πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη: ολίσθηση ή πτώση λόγω χαμηλού φωτισμού περιοχών, κατεστραμμένων δαπέδων ή συσσώρευσης σκουπιδιών, μετακίνηση οχημάτων που μοιράζονται τις ίδιες διαδρομές με τους πεζούς, βλάβη εξοπλισμού (π.χ. περιστροφικές πύλες), πιθανότητα πυρκαγιάς, κ.α. Όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο για τους συμμετέχοντες.

Η λήψη υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας εκδηλώσεων είναι απαραίτητη για τους διοργανωτές συναυλιών και φεστιβάλ. Ένας καλός ανάδοχος υπηρεσιών ασφάλειας θα βοηθήσει στον έλεγχο και τον προγραμματισμό της υγείας και της ασφάλειας, τη δημιουργία εμποδίων, τη νομοθετική συμμόρφωση, τον έλεγχο του πλήθους, την παροχή πρώτων βοηθών, τη σύνδεση υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, τη χαρτογράφηση εκκένωσης, κ.α. Αυτό θα διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα πληγωθεί, ότι θα παραμείνετε σύννομοι και ότι η εκδήλωσή σας θα παραμένει αξέχαστη για όλους τους σωστούς λόγους.

Αθλητικές εκδηλώσεις

Είτε πρόκειται για μαραθώνιο ή για ποδοσφαιρικό παιχνίδι, με τη μαζική συμμετοχή ενθουσιασμένων φιλάθλων και οπαδών, κάθε μεγάλο αθλητικό γεγονός χρειάζεται τις κατάλληλες διαδικασίες ασφαλείας. Δυστυχώς, στο παρελθόν έχουν συμβεί τραγωδίες σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα – και πολλά από αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Για να βεβαιωθείτε ότι η διεξαγωγή του αγώνα θα παραμείνει ασφαλής, είναι σημαντικό να υπάρχουν ολοκληρωμένες στρατηγικές διαχείρισης συμβάντων, πρακτικές διαχείρισης κινδύνου, πολιτικές υγείας και ασφάλειας και άλλα προστατευτικά μέτρα. Επιπλέον, υπάρχει μια πληθώρα νομοθετικών κανόνων που πρέπει να τηρούν οι διοργανωτές μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.

Οι επαγγελματίες security guards μπορούν να βοηθήσουν με τον έλεγχο του πλήθους, την αποτροπή της εγκληματικότητας, τη στατική ασφάλεια, την παρακολούθηση CCTV και την άμεση επικοινωνία με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι ανάδοχοι υπηρεσιών ασφαλείας μπορούν επίσης να παρέχουν συμβουλές και βοήθεια σχετικά με τις διαδικασίες σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, καθώς και τη μέθοδο ή τη χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις πρέπει να είναι διασκεδαστικές για όλους. Ακόμη και μικρές αθλητικές εκδηλώσεις – όπως τοπικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια και άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες – μπορούν να επωφεληθούν από την παρουσία των security guards.

Εταιρικές εκδηλώσεις και συνέδρια

Η λήψη υπηρεσιών επαγγελματικής ασφάλειας για την εταιρική σας εκδήλωση θα διασφαλίσει ότι η εκδήλωσή σας θα παραμείνει ασφαλής και ότι θα παρέχετε στους καλεσμένους σας ηρεμία – κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν η λίστα επισκεπτών σας περιλαμβάνει επιχειρηματίες ή πολιτικούς υψηλού προφίλ.

Οι security guards θα καθοδηγήσουν τους παρευρισκόμενους στο σημείο που πρέπει να είναι, να βοηθήσουν στην ελεγχόμενη είσοδο των επισκεπτών, να βοηθήσουν στο σχεδιασμό διαδικασιών εκκένωσης και να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν είναι απαραίτητο.

Τα 4 πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τον προγραμματισμό μιας εκδήλωσης, είναι:

Αλκοόλ

Στις περισσότερες εκδηλώσεις σερβίρεται αλκοόλ. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί από του επισκέπτες που θα καταναλώσουν μικρή ποσότητα, αλλά από εκείνους που θα καταναλώσουν υπερβολική ποσότητα. Πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψετε περιπτώσεις που μπορεί να βλάψουν την ανθρώπινη ασφάλεια ή που ενδεχομένως θα προκαλέσουν σοβαρές νομικές κυρώσεις για εσάς.

Πλήθη

Μια επιτυχημένη εκδήλωση αξιολογείται αφενός από το πόσο μεγάλη συμμετοχή είχε. Αφετέρου όμως αξιολογείται και με κριτήρια όπως: Ποιος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο του πλήθους; Πώς ξέρουν πού να πάνε όταν τελειώσει η εκδήλωση; Υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν μπορούν να εισέλθουν οι επισκέπτες; Όλα αυτά είναι ζητήματα που απαιτούν μια έμπειρη ομάδα ασφαλείας με οργανωμένο σχέδιο.

Τιμαλφή

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο πολύτιμα πράγματα πρέπει να προστατέψετε, τόσο περισσότερη ασφάλεια χρειάζεστε. Είτε πρόκειται για κάποιον που φυλάσσει το βεστιάριο ή ελέγχει μια είσοδο που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους επισκέπτες ή προστατεύει ακριβό εξοπλισμό, πρέπει να υπάρχει σε κάθε περίπτωση ο σωστός σχεδιασμός και επαρκής αριθμός από security guards προκειμένου να διασφαλίσετε ότι δεν θα προκύψουν ευκαιρίες για κλοπή.

Πρώτες βοήθειες

Εάν είστε ο διοργανωτής της εκδήλωσης, εξαρτάται από εσάς να διασφαλίσετε ότι όλοι οι συμμετέχοντες προστατεύονται επαρκώς. Το να εξοπλίσετε την εκδήλωση και τον χώρο σας με έναν σταθμό πρώτων βοηθειών είναι ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά από εκείνους που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα. Η παροχή πρώτων βοηθειών εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος, τη φύση και την εκτίμηση κινδύνου της εκδήλωσης.