Δεν είναι εύκολο να αναλάβεις τη δουλειά ενός φύλακα, ιδιαίτερα όταν σε ορισμένες περιπτώσεις διακινδυνεύεις τη ζωή σου για να σώσεις μια άλλη ανθρώπινη ζωή. Οι ιστορίες κάποιων Security Guards βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και δεκαετίες λόγω του ηρωισμού τους, που έχουν κάνει τον κόσμο να πιστέψει στους πραγματικούς υπερήρωες.

Ένας Security Guard ορίζεται από έναν οργανισμό για την προστασία περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπων από επικείμενο κίνδυνο, επιβάλλοντας προληπτικά μέτρα για αυτό το σκοπό. Συνήθως είναι ένστολοι για να δηλώνουν την παρουσία μιας νόμιμης ιδιωτικής αρχής που φυλάσσει μια ιδιωτική τοποθεσία. Οι Security Guards κάνουν έντονη την παρουσία τους σε καθορισμένες περιοχές για να αποτρέπουν τυχόν παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες, περιπολούν και παρατηρούν, παρακολουθούν τις κάμερες για τυχόν παρατυπίες και λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη του εγκλήματος ή την ελαχιστοποίηση ζημιών σε ζωή και περιουσία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, δεν υπήρχαν καθιερωμένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου ή ομοσπονδιακές αρχές για να κυνηγήσουν τις παρανομίες σε εδαφικές γραμμές. Ήταν επίσης ανεπαρκώς εξοπλισμένοι για να κυνηγήσουν εγκληματίες που διαφεύγουν από το κράτος ή τη χώρα. Οι «Vigiles Urbani» που φρουρούσαν την πόλη της Ρώμης λέγεται ότι ήταν η απαρχή του «προσωπικού ασφαλείας». Ο κλάδος των Security Guards όπως τον γνωρίζουμε σήμερα ιδρύθηκε το 1850 από τον Allan Pinkerton με την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Ντετέκτιβ Pinkerton με έδρα το Σικάγο. Η επιχείρηση του Pinkerton έγινε γρήγορα ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οργανισμούς ασφαλείας. Από τους κύριους πελάτες της επιχείρησης ήταν οι σιδηροδρομικές εταιρείες που ήταν συνήθως θύματα απατεώνων που ληστεύουν επιβάτες και φορτηγά τρένα.

Οι φρουροί ασφαλείας είχαν έναν πιο ολοκληρωμένο ρόλο εκτός από την ιδιωτική αστυνόμευση που περιλαμβάνει: τη διερεύνηση εγκλημάτων, τη φύλαξη σιδηροδρομικών αποστολών, την παροχή συμβουλών ασφαλείας σε επιχειρηματίες που έγιναν συχνά θύματα παράνομων εγκληματιών. Η ουσιαστική έναρξη της βιομηχανίας ασφαλείας ξεκίνησε το 1915, όπου η πολιτεία της Καλιφόρνια ξεκίνησε να παρέχει  τις πρώτες «άδειες» των ιδιωτικών φρουρών ασφαλείας υπό τη διαχείριση του διοικητικού συμβουλίου κρατικών υποθέσεων. Ο εν λόγω κανονισμός δημιουργήθηκε από τον αυξανόμενο αριθμό ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην Καλιφόρνια και στις Ηνωμένες Πολιτείες γενικότερα.

Τα καθήκοντα ενός φύλακα είναι να τηρεί το νόμο όσον αφορά στην ανίχνευση και την αποτροπή του εγκλήματος. Η πλειοψηφία των υπηρεσιών ασφαλείας παγκοσμίως ασκεί το μόττο: «ανίχνευση, αποτροπή, παρατήρηση και αναφορά». Η εκπαίδευση για την ασφάλεια εξελίχθηκε επίσης με την πάροδο του χρόνου και οι απαιτήσεις σε προσόντα για το εν δυνάμει προσωπικό ασφαλείας έχουν αυξηθεί. Οι Security Guards με την υψηλότερη κατάρτιση απασχολούνται και ως σωματοφύλακες.

Διαφορετικές απαιτήσεις εφαρμόζονται στην αδειοδότηση των Security Guards ανάλογα με την εκάστοτε Εθνική Νομοθεσία.  Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό ασφαλείας υποχρεούται να υποβληθεί σε έλεγχο ιστορικού και εκπαίδευσης σε διαφορετικά επίπεδα πριν τους δοθεί η σχετική διαπίστευση και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.